BØSSER I ALVERDENS FORMER

 

(C) Ordmose

Du har måske allerede set verdens største pandekage, museet for Currywurst eller selv i gang med at fylde dit hjem med en samling tændstikæsker, men for de fleste andre mennesker så er det fortsat en aparte oplevelse at støde på en kæmpe samling af sparebøsser. Det lille lokale nichemuseum var dog en positiv oplevelse, som enhver anden bør svinge forbi næste gang de står inde i midtbyen. Til dels er mængden imponerende, variationen fascinerende og så er det overrumplende at besøge den gamle bankboks i kælderen. Hvor materialer, lamper og guldbeklædning indikerer fortidens lokale rigmænd har haft en del på kistebunden.

(C) Ordmose

Jeg har ingen faglig viden om sparebøssen og selvom der utvivlsomt findes akademiske udredninger om pengegrisen som en social konstruktion, så kan enhver indtage de mange hyldemeter med sparebøsserne uden forudsætninger, forventninger eller forudgående indsigter. Lokalet er fyldt med glas display proppet med forskellige figurer fra alverdens lande hvor hver nations nye kuld bankkunde har trænet sparsomlighed ved at presse mønter ned i kunstfærdige beholdere. De velkendte danske sparebøsser kan sikkert vække nostalgi hos enhver voksen, mens jeg selv forundres over de mange sære sparebøsser fra Tyrkiet, Italien, Scweiz og USA. Nogle udtryk er oplagte, andre blot racistiske. Enkelte forvirrende og flere helt igennem tossede.
(C) Ordmose
Det lille museum har åbent når banken har det. Det koster intet at kikke på samlingen og informationerne findes på tysk, engelsk og dansk. Samling er unik i Danmark og består af bankens egne sparebøsser og donerede bøsser. Der er 3500 sparebøsser, nogle antikke og enkelte er sjældne, og få er værdifulde. Flere er voldsomme grimme, helt forrykte og mange forstår man ikke blev lanceret. Jeg selv brugte en del minutter med at vade rundt mellem udstillingsmontrerne og studsede mest over afrikanerne hvor mønter skulle fodres til dem via munden, Vilhelm Tell bøssen hvor faderen skyder en mønt efter sønnen og raketten fra Tyrkiet. Du kan læse mere her

(C) Ordmose