De dødes rige

(C) Ordmose

Flankeret af tung trafik, boligblokke og dårlige beslutninger finder du den ene smukke kirkegård efter den anden. De fleste ligner overdådige parker med velholdte bede, kæmper træer og perlegrus. Jeg ynder selv at bruge kirkegårdene som parker og indtager derfor både tanker, samtaler og bøger disse steder. Kikker på de kæmpe stenklodser der udgør de største gravstene, studser over navnes stavemåder og hvilke titler man tidligere fandt vigtige at bruge. Undres over familienavne, historiebidder og hvem der rejste monumentet over den nu for længst afdøde.

Hver eneste danske by har klare hierarkier og dette kommer også til syne på kirkegården. Hvilke familier støttede kirken, byen eller præsten. Hvem havde de rigtige forbindelser, meninger og tro fik de gode pladser. Randers har flere kirkegårde og alle er de smukke, proppet med seværdige detaljer og bænke. Modsat mange andre steder jeg har boet, så er de ikke her fyldte med mennesker, selv når vejret er godt. Noget skyldes sikkert de mange andre byparker i Randers, hele Gudenåsdalen og så måske østjydernes forhold til kirke/død/fritid.  Uanset hvad, så kan du sagtens fange blomstrende kirsebærtræer med dit kamera uden andre mennesker står i vejen. Noget der i hvert fald sjældent skete på de Københavnske kirkegårde.

(C) Ordmose 

Jeg ynder at trave Randers rundt, kikke indenfor i baggårdene, indtage de skæve sidegader med et kamera i hånden og kikke på alverdens husfacader som var det første gang jeg så et hus. Jeg elsker de mange historier hver eneste kvarter har, byens dybde rødder og de sælsomme sving dens udvikling har taget.  En af disse historier forklarer hvorfor den gamle flodby har en jødisk gravplads. Noget der kun findes ganske få andre steder i Danmark.  En anden fører dig til gravstene for de franske handskemagere der satte produktionen i system for Randers Handsker. Jeg selv studser over Randers Ældre Kjøbmands Liiglaugs pæle, de mange kirsebærtræer, det nye klokketårn, den muslimske begravelsesplads og fabrikanten med med kæmpestenen der tilsyneladende ingen familie havde. Hvis du selv vandrer Randers rundt, bør du svinge forbi Østre Kirkegård. Gerne i kombination med en tur gennem Tøjhushaven, eller op af stien ved Ladegårdsbækken eller forbi Restaurant Skovbakken.

 

(C) Ordmose