Uldsko med hjerte

 (C) OrdmoseDer findes mange Danida projekter der virker som fortænkt erhvervsstøtte til danske virksomheder, eller det der er værre. Hvert årti har haft deres udviklingsskandaler og skiftende politiske virkeligheder at bokse med.  Men der findes også Danida tiltag som ender lykkeligt, hvor idealisme og pragmatisme vitterlig fandt hinanden og alle parter vandt på ideen. Betterfelt udspringer fra et sådan samarbejde mellem Nepalske arbejdere og danske idemænd. Hvor lokale bønder i Nepal får en retfærdig pris for deres uld, kvinderne der filter får en god løn og danskerne får design uldsko med personlige historier. Ulden indsamles og bearbejdes bæredygtigt, der er lønmæssig ligestilling og firmaet betaler skolegang til ansattes børn.
(C) Ordmose
Vi der står i den anden ende kan sagtens undre os over hvordan uld fra Nepal kan være godt for klimaet, men det samme gælder kartofler fra Ægypten og kinesiske plastdimser. Her er der i det mindste en klar vision og synlig produktionskæde. Du kan identificere hvem der har produceret dine filtede uldsko via symboler på skoene. Det kunne sikkert bruges endnu mere hierarkisk, eller marketings indsmigrende, men selv i sin nuværende form finder jeg det charmerende. Uldsko er bedst barfodet, holder dine fødder varme og absorbere uden problemer fodsved. Det er ligeledes hjemmeskoene man vælger hvis allergi er et problem. Omvendt har producenten ikke så mange innovative modetiltag – du kan enten vælge vilde harlekin sko eller klassiske hjemmesko i 50er snit med enten gummi eller skindbund. De koster mellem 300 og 600 kr. per par afhængig af farve, tilfældigheder og udbud. For mig holder de lidt over et år ved daglig brug.

(C) Ordmose

Flodbyen Randers har mange forskellige virksomheder med grønne tiltag, klimavenlige tanker og etiske globale målsætninger. Nogle opkøber regnskov, andre genbruger plast og alternative varmekilders indtænkes hvor muligt. Det fremstår ikke statslig koordineret og umiddelbart arbejder virksomhederne ikke sammen. Jeg er dog vild med hvor mange af disse forretninger der har hjemme i min by Randers. Hvor vi også benytter os af produkter der kommer langs vej fra, men altid forsøger at forbedre produktions- og arbejdsvilkårene. Om det er kaffe, elbiler eller uldsko. 

Du finder Betterfelt i centrum af Randers på Rådhusstræde 6 eller online, men sker de har pop up forretninger, produkterne findes ved skoringen og weekendforretning Ebletoft. Der sælges selvfølgelig hjemmesko, støvler og andet fodtøj, men der laves også  produkter til hjemmet, eksempelvis plaider, kaffevarmere, yogamåtter og bordskånere.