Hvad kan vi li´ - VIKA

(C) Ordmose
Der findes ikke en moderne europæisk storby hvor tidens ensformige konceptarkitektur ikke har omdannet havne, industriområder og store dele af centrum. Noget skyldes modeluner, andet skyldes globale markedskræfter der formår at forme brancher på internationalt niveau. Boliger er et investeringsområde hvor afkastet historisk fremstår stabilt, uanset om de bebos eller ej, hvilket glæder mange pensionskasser og fonde, men også gøre vores byer lidt ensformige. Heldigvis består de nationale forskelle af andet end arkitektoniske præferencer, og det kommer til udtryk på alverdens måder når immigration gennemføres. Det er derfor enhver genkender sushi, ved hvad falafel er og dit krydderiskab består af andet end sydesalt. 

(C) Ordmose

Jeg har altid haft en forkærlighed for gamle arbejderkvarterer når boliger skulle findes. Hvilket både rummer en masse historie, billig husleje og indvandrerfamilier. Da jeg boede i Nordvest kvarteret af København havde jeg derfor både Koranskole, stripteaseundervisning og tyrkiske bager som naboer. I Odense var det Skibhuskvarteret som udgjorde mit hjem, her delte puddelfrisøren indgangsparti med pizzamanden fra Libanon, hvis hustru solgte farverige bryllupskager i Bazar Fyn, hvor du også fandt en butik kun med nødder. Uanset om jeg besøger Barcelona, Bruxelles, Berlin, Bratislava eller en by der ikke starter med B - så er det de store markeder, små specialforretninger og kiosker i immigrationskvarterne der besøges. Det er her du finder skomagere der har døgnåbent, tyve kilos rissække til småpenge og alverdens eksotiske produkter der kan løfte din madlavning. 

(C) Ordmose
Randers har flere forretninger der bidrager med den internationale stemning i det østjyske. Der er den systematiske ildsjælsindsats på Underværket hvor der både er weekender med madretter fra Sri Lanka og Indien, over lokalmarkeder til halalslagtet kødvarer. De små forretninger med parallelimport og gode råd som f.eks. Aynkaran gør deres for afrikanske og asiatiske produkter finder vej til vores køkkener. Mens Mehmet gør sit for at få os til at spise tyrkisk streetfood med sin forretning Køfte, og Sahin Import Eftf. Lokker med kæmpe ferskner og kolonialvarer når du er i centrum af byen, hvor du også finder rumænsk bagelshop, streetfood Mokajen og mexicansk Taco Boy

(C) Ordmose

Men den største positive forskel er dog skabt ved Erhan Cetin der har formået at åbne et internationalt supermarked  Vika - der giver dig alle de produkter du kender, de du ikke vidste manglede og alle de der aldrig var til at finde i Randers. Her er mængderne tilpasset både private og storkøkkener, her kan du finde alverdens variationer og spare penge på det meste. Jeg elsker at kikke forbi, køber altid mere end planlagt og forsøger efter bedste evne at gennemskue hvad det hele kan bruges til.