Ebeltoft med Æ - sommer 2022
Det er snart ti år siden jeg droppede flyrejserne og kastede mig over lokalturisme. Rejserne når derfor sjældent længere end til Berlin og Malmö, men hver eneste sommer besøger
jeg nye steder i Danmark. Sidste sommer var vi således forbi Fanø, året før boede vi i smukke Silkeborg og denne gang var det således Ebeltoft der fik vores sparepenge, feriedage og opmærksomhed. Der utvivlsomt er kendt for sit glasmuseum, brostensbelagte gader, gamle rådhus og vellykkede kultur transformation af maltfabrikken. Samt selvfølgelig den gamle Fregatten Jylland hvis centrale placering gør man automatisk bruger den som afstandsmåler når gåturene bliver lange og tiden knap.
Befolkningstallet indikerer det må være en lille og stille landsby, men grundet flodbølgen af turister hver eneste sommer er byen proppet med restauranter, design butikker, keramik værksteder, glaskunstner og håbefulde kunstnere med malerier til salg. Vi kikkede forbi en masse, købte en del og drømte om de dyreste kreationer. Byen er udstyret med en del små gratis museer med forskellige ambitionsniveauer, her var Farvergården ubetinget den bedste oplevelse, selvom det var sjovt at kravle ned i fangekælderen på det gamle rådhus. Maltfabrikken er en fascinerende kultur konglomerat som vi indtog via Teater Fluks forestilling Drømmenes Fabrik - der var en guidet podwalk med usynligt teater og tematiske pointer. Konceptet findes mange steder, og har endnu ikke skuffet, denne gang var fokus på fabrikkens udvikling fra industrihjerte til nyt liv som kulturhus.
Byens smukke gader, gamle huse og mange spisesteder gjorde det svært at vælge restauranter, men til min skuffelse var ambitionsniveauet ofte langt lavere end prisniveauet. Mange steder missede helt at sælge de lokalbryggede øl, glemte de oplagte råvarer eller misforstået ideen med en kystplacering som f.eks. Mellem Jyder gjorde det. Omvendt havde vi gode oplevelser med restauranten Bellini der ellers forsøgte sig med det meste fra Italien - noget der ellers plejer at være en klassisk gastronomisk blindgyde. Det samme havde vi med ølbaren Umage Øl der ellers lignede et Berliner instagramkoncept fra 2016. Her var der således sand på gulvet, farverige etiketter, ungdom bag baren med matchende tatoveringer, teaktræsmøbler og rigeligt med brætspil. Alt sammen noget vi har oplevet i alverdens europæiske byer, men her var stemningen god, øl udvalget perfekt og placeringen fremragende. Selvom der var lidt mere dybde i ølviden hos Brew Pub i kælderen på Maltfabrikken så anbefales begge steder lige hjerteligt. Vi var også forbi et andet velkendt koncept, nemlig en kæmpe genbrugshal fra kæden TakeNow, hvilket også var en shopping fornøjelse både grundet størrelse og udbud.
Aftenturene rundt byen, langs havnen og gennem naturen tilbage til vores vandrerhjem på toppen, fungerer som en perfekt emotionel ramme for vores tur til Ebeltoft. Der godt nok hverken har togstation eller mange bybusser, men du nemt kan ramme fra både Randers og Aarhus med Midttrafiks regionalebusser der bugter sig smukt langs kysten. Jeg var imponeret over mængden af underholdning, shopping og naturoplevelser i den lille købstad på næsen af Djursland. Alle bør unde sig selv en gåtur rundt centrum, kikke ind ved Ebeltoft Kunstforening, nyde stemningen på torvet, indtage en is i skyggen, tumle forbi kutterhavnen og kys dem du holder af. For den danske sommer har både regn, blæst og svingende temperaturer, men når solen skinner og vejret er mildt er der intet sted der er bedre at være.