Fortidens mange lag - Aarhus 2023

 (C) Ordmose

Den gamle by har alle dage været en kulturradikal kampplads hvor meninger, ideer og visioner om vores fælles fortid udkæmpes bag den turistvenlige indpakning.  Men uanset dit politiske ståsted, personlige kæpheste eller akademiske baggrund, så er det svært ikke blive begejstreret for den levende historieformidling som også afvikles her midt i Aarhus. Hvor knap firehundrede års dansk lokalhistorie kan indtages via lige dele rollespilsiscenesættelse, klassisk statisk fremvisning og moderne indbydende digitale interaktionsmuligheder. 

(C) Ordmose

Mange lokale kikker forbi byen når skolen tvinger dem, når byfesten indbyder eller som når sponsorer inviterer. Jeg selv var endnu engang forbi da JPranders udbød gratis påskebilletter til alle deres abonnenter. Hvilket faktisk har været årsagen til byen er blevet besøgt flere gange de sidste fire år, om end et årskort kun koster 450 kr. så er jeg vitterlig indtryksmættet efter knap en time. Økonomisk er der dog flere fordele som fx 50% rabat ved Randers Regnskov, eller skulle du være bosat i Sydsverige så giver kortet også gratis adgang til Kulturen i Lund. Der minder om et kryds miks mellem den fynske landsby i Odense, Den Gamle By i Aarhus og så Farvegården i Ebeltoft

(C) Ordmose
Den seneste tilføjelse i Aarhus er en lille minigade med forretninger fra 2014 og en privat bopæl fra samme år. Hvi du har glemt hvordan Zeppelin højtaleren ser ud, eller blot vil have bekræftet andre købte det samme køkken som du selv, er det altså muligt nu. Selvfølgelig er det sjovt at blive mindet om hvor meget der vitterlig sker på knap 10 år og måske endda dvæle ved dengang betjente kasser endnu fandtes i bankerne, Blockbuster var en fysisk forretning og solarier ikke kun var kamufleret prostitutionsbåse, men vitterlig et sted folk indtog blåviolette stråler for at blive brun. Jeg selv finder det sjovt, at forældrenes ungdoms værtshus er i byen, samme med Randers Gågade og elsker de interaktive værksteder, forretninger og tidskorrekte tiltaler. Byens historiske bygninger er et stor rod af perioder, landsdele, byggestile og alligevel føles det som en fælles helhed. Bindingsværkshusene giver dig en følelse af tidsrejse, hvilket hurtig kan ødelægges kikker du op mod Prismet eller kuplerne i Botaniske have, men bliver du stående i fx den gamle smedje er det let at drømme sig til en anden tid.

(C) Ordmose

Som seværdighed og informationskilde er Den Gamle By mageløs. Selvfølgelig kan du finde gamle sære huse i Dragør, Helsingør, Viborg, Ribe eller Odense. Selvfølgelig kan du finde tilsvarende formidlingsprojekter i hele Skandinavien og måske drukner parken til tider i sin egen popularitet, men som institution og levende museum, er det bare fremragende. Der er altid noget nyt at opleve, der er altid muligheder for at fortabe sig i fortiden, der er lækre arkitektoniske detaljer i alle retninger. Jeg selv elsker fortidens reklamer, produkter, servicetiltag og min egen barndomsgade fra 70erner er et nostalgisk trip. Men uanset om du synes det er sjovt at gense telefonbåse, parkometre, eller reelt er ligeglad med hvordan man levede i fortiden, så er det en hyggelig historisk bypark at bevæge sig rundt i. Alle lokale bør kikke forbi engang om året, mens alle turister fortsat bør kikke forbi den danske fortid når de alligevel er i Østjylland for se en kopi af Elvis fødehjem, besøge regnskoven i Randers eller sejler på Gudenåen. 

(C) Ordmose