- flere sten at bo på! Randers Teater byder velkommen.

(C) Ordmose

Hvis du som jeg har været vant til at gæste små byteatre på Sjælland, eller Fyn, så kender du alt til slidte sæder, manglende udluftning, scener med klaustrofobi, sære arkitektoniske løsninger, sparsomme lydanlæg, og få lyskanoner. Det var dog først da jeg vendte hjem til Jylland, at jeg opdagede, at man ikke kun klarede sig med ildsjæle i det jyske. Her har scenerne i hvert fald lækker teknik, flotte rammer og imponerende kulisser. Det har derfor undret mig når jeg stødte på lokale teaterfolk med ambitioner om udvidelser, omdannelse og opgraderinger. Det kan sagtens være der er lokale netværk med bedre fondsadgange end Sjælland, men mon ikke det mere skyldes de nationale ranginddeling af teaterscenerne. Danmark er traditionelt inddelt i det man kalder hovedstad og provins, hvor der blandt andet findes landsscener, regionsteater og egnsteatre. Som oftest skyldes inddelingerne befolkningsstørrelse, geografi og potentiale. 

(C) Søren Pagter

Randers har haft et teater som lignede en kopi af de gamle teatersale i Hobro og Vejle, men det gik desværre tabt under besættelsestiden. Siden år 2000 har der dog været moderne, professionel og bred teaterunderholdning på det gamle elværk. Forleden var jeg forbi endnu en genåbning på stedet, da man for femte gang, havde udvidet/ombygget/tilføjet mursten til huset. Der nu har tre scener, en talentskole og en lækker lobby. 

(C) Søren Pagter

Oprindeligt skulle kulturministeren havde kikket forbi, og selvom Blachman omtaler ministeren som en skaldet revisor fra Odense, så er det altid et hit for lokalsamfundet når den ansvarlige minister kikker forbi. Et afbud senere blev fest taleren dog i stedet vores tidligere kulturminister - Brian Mikkelsen - som fortsat har et borgerligt hjerte der banker for kultur. Som tilflytter kan man sagtens overse lokale magtkampe, kæpheste og netværk. Men ingen er dog i tvivl om den lokale Borgmester vil Randers Teater det bedste og der virkelig være mange teaterscener som misunder Randers deres politiske samarbejde. 

(C) Søren Pagter

Jeg var der dog for at se på mursten, se kunst, drikke hvidvin og hilse på de ansigter jeg nu engang genkender. Åbningsnummeret af Randers Kor var virkelig godt, jeg var imponeret over akustikken i det ellers kantede rum, men antager de mange murstensmønstrer bryder lydbølger og sikre ensartet (lytte)oplevelse uanset hvor i rummet du står. De tre scener blev præsenteret med henholdsvis en sekvens fra Talentskolens opsætning Krop. Alle lokale mellem 16-30 år med evner, hjerte og bestået optagelsesprøver kan ganske gratis udfolde deres nysgerrighed på denne Talentskole. Derudover gav Søren Hauch-Fausbøll prøver på sit improvisationstalent, som fortsat er imponerende, og altid virker legende let for ham. Hovedscenen havde besøg af Caspar Phillipson, der var forbi Randers med lykønskninger og sit late night show. Der låner en del fra Monty Python, Tom Lehrer og fortidige danske giganter. Sammenflettet med charme, sarkasme og lumre pointer. 

(C) Søren Pagter

Skulle du nu misunder mig mine oplevelser, og ikke helt endnu have mod på at købe teaterbilleter, så inviterer Teateret alle forbi til åbent hus. Det sker i morgen, den 19. august   Hvor du selv kan opleve Randers Kor - de er virkelig gode! Derudover vil jeg gerne anbefale dig at kikke forbi Jane Blond af Dansk Rakkerpak. Der er dogå også en masse andet at kaste sine håbefulde nysgerrige øjne over og det hele koster gratis.  Så slæb ungerne, konen og svigerforældrene med dig ind på Randers Teater. Der findes altid noget du kan indtage på stedet, om ikke andet, så delikatesser fra deli´en eller vin fra baren. Jeg selv sidder bænket til alverdens gæsteforestillinger, børneteater og teaterets egne opsætninger - så vi ses nok snart :)